Bécsi magyarok – hányan is vagyunk és hol lakunk?

Hányan is vagyunk?

A Bécsben élő magyar állampolgárok száma a hivatalos statisztikák szerint megközelíti a 7000-t, és fokozatosan nőtt az utóbbi években.

2006

2007

2008

5.428

6.167

6.953

Forrás: Statistisches Jahrbuch der Stadt Wien – 2009

A magyarul beszélők számáról nincs friss adat, hiszen a legutóbbi népszámlálás 2001-ben volt. Az országos adatok alapján azt látjuk, az Ausztriában élő magyar származásúak (Magyarországon születettek) közel fele osztrák állampolgár. Ezért feltételezhetjük, hogy hasonlóképpen van ez Bécsben is, azaz még közel 7000 magyar élhet itt, aki már időközben osztrák állampolgárrá lett. A szám még magasabb, ha beleszámítjuk a már itt született magyarul beszélő osztrák állampolgárokat is.

Emellett jelentős számú magyar diák is él Bécsben, jelenleg körülbelül 950 fő. Szabados Viktor, a Ausztriában tanuló magyar diákok szervezetének elnöke szerint a magyar diákok közül a legtöbben, körülbelül ötszázan az Universität Wienen tanulnak, a bécsi közgazdasági egyetemen közel háromszázan vannak, míg a sorrendben a harmadik a bécsi műszaki egyetem, 150 hallgatóval.

A legóvatosabb becslés szerint is tehát legalább 15.000 magyar él a császárvárosban.

Magyarok Bécsben: a kedvenc kerületek

A magyarok (magyar állampolgárok) a leginkább a 10., 11. és 21. kerületeket választják lakóhelyül. (Csupa 0, 1, 2-es  számjegy…) Aztán jönnek még a 3. és 15. kerületek (március 15. tiszteletéül? 🙂 ). 2001-hez képest jelentősen megnőtt az itt lakó magyarok száma. A legkevesebben Josefstadtban (8.) és az Innerstadt-ban (1.) laktak. Azaz ha valaki magyar szomszédot szeretne, akkor az előbbi kerületekben nagyobb esélye lesz erre. Az utóbbiakban persze magyar turistákkal hozhatja össze a sors…

Ezek az adatok a magyar állampolgárokra vonatkoznak, és összesen 6.953 magyart számláltak össze 2008-ban. Összességében ez jelentős növekedés 2001-hez képest, amikor a népszámlálás szerint 4.135 magyar állampolgár élt Bécsben.

Honnan származnak az adatok?

A legutóbbi részletes felmérés a 2001-es népszámlálás, ami az állampolgárságon túl felmérte a magyarul beszélők számát is. A fenti adatok a Statistik Austria népességi adatbázisa alapján készültek (POPREG), amit a belügyminisztériumi lakhelyregisztrációk (Zentraler Melderegister, ZMR) alapján készítenek. Mindennek az alapja azonban minden bizonnyal a népszámlálás. Ezért is kíváncsian várhatjuk a jövő évi népszámlálás eredményét, részletesebb, pontosabb számokkal. Az EU csatlakozás,  a schengeni határ lebomlása miatt sokan jöhettek Ausztriába az utóbbi években. Persze ezek közül sem mindenkit fog a népszámlálás megtalálni… gondolom, csak azokat, akiknek itt van az állandó lakhelyük. Szóval talány majd még úgy is marad.

*********************************************************************************************

Ha tetszett, csatlakozz a Tágas a világ csoporthoz a Facebookon!

*********************************************************************************************

Kapcsolódó bejegyzések:

Advertisements

Bécsi magyarok – hányan is vagyunk és hol lakunk?” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Lehet, hogy 7000-en vagyunk itt a labancék fövárosában, de 7000 felé is ám! Jó lenne, ha valaki azt is megkérdezné, hogy milyen nevü “társaságot” vagy “Klub”-ot látogat, és azoknak mikor van rendezvénye. Én ezek számát, csupán itt Bécsben, legalább 20-ra taksálom. legalább legyen valaki aki összefoglalóan egy oldalt nyit ebben a témában, és ök a rendezvényeiket ide is beírhatnák! Van néhánynak saját oldala de ezekröl a többi nem is tud. Válaszodat várom: ANDRÁS

 2. A magyarok azért ezekben a kerületekben laknak (10, 11, 21, 15) mert ezek a legolcsóbbak. (és a legprolibbak)
  annyira egyszerű.

 3. Ami azt illeti, 15.436 magyarul beszélö már a 2001-es népszámlálás szerint is élt Bécsben, ebböl 10.686 volt osztrák állampolgár. Ebböl néhányan meghaltak azót, de valamennyien felvették az állampolgárságot. A közel 7.000 magyarhoz számítsunk hozzá 2-3.000 anyaországon kívüli magyart, diákokat, szürkén-feketén itt élöket, és tovébbi két évet az utolsó adatok kiértékelése óta, és akkor a 20-25.000 közt van inkább a keresett szám. Azonban a 2011-es népszámlálás keretében a osztrák statisztikai hivatal nem fogja felmérni még a nyelvhasználatot sem, nemhogy az anyanyelviséget, vagy pláne a nemzetiséget, igy megközelítöen pontos számot csak az Unió ELDIA Projektjétöl várhatunk, mely véleménykutatás, amit a bécsi egyetem hungarológiai tanszéke készit jelenleg.
  Ami a prolinegyedkhez való vonzódást illeti, az inkább azzal füghet össze, hogy 1956 után a 11. és a 21. kerületben épültek menekült-lakások ill. néhány menekült-ház és lalótelep. Az én 1000 bécsi magyar címét tartalmazó lista alapján igen magas a magyarok aránya a 19 és 14. kerületekben is, melyek inkább villanegyedek, tehát nyilván attól is függ az, hogy melyik kerületben sok a magyar, hogy milyen összetételü a lista.
  Hogyan is mondta Churchill: csak annak astatisztikának lehet hinni, amit magad készítesz.
  Üdv Puma

  1. Köszönöm a hasznos hozzászólást, kiegészítést. Az én alsó becslésem lehet, hogy tényleg túl óvatos volt… de nem tudom, honnan is lehetne pontosan felmérni a szürkén-feketén itt élők számát.
   Sajnálatos, ha a jövő évi népszámlálásból a nyelvhasználat hiányzik majd. Az ELDIÁ-val én is találkoztam (hivatkozom is rá a másik bejegyzésben), kíváncsian várom az eredményeket.
   Én a hivatalos statisztikákat szívesen használom – már csak szakmám miatt is -, de persze tisztában kell lenni a korlátaikkal, és jó ezeket nyilvánvalóvá tenni.

 4. Szia Orsi!
  Úgy látom, érdemes lenne gyakrabban ellátogatnom a blogodra! 🙂
  A magyarok kerületenkénti eloszlását tekintve egy tipp: érdekes lenne látni a relatív számokat, tehát azt, hogy koncentráltak-e a magyarok a többi lakóhoz képest – hiszen az 1. kerületben pl. lehet hogy összességében nem laknak sokan.
  Puszi Brüsszelbôl!
  Anna

 5. Szerintem az a megjegyzésed nem helyes, hogy “Azaz ha valaki magyar szomszédot szeretne, akkor az előbbi kerületekben nagyobb esélye lesz erre”, mert a legkisebb kerületek éppen az 1., 8., 7., (4.,6.,9. is) így a magyar szomszéd valószínűségének nagyságát akkor tudod megadni helyesen, ha arányosítod pl. a kerület nagyságával -ez az adat könnyen hozzáférhető (és 1 négyzetméterre jutó magyart számolsz)
  Nyilván kevesebb magyar él egy olyan kerületben, ami nagyon mini (tehát kevesebb osztrák is él az 1.,8…. kerületben, mégse mondjuk azt, hogy itt kisebb az esélye, hogy osztrák szomszédunk lesz, mint a 22. kerületben)
  Remélem nem haragszol, csak szúrta a szemem.
  A cikk emellett nagyon tetszett, és a többi írásod is jó, csak így tovább! Gabi

 6. Szép napot kívánok mindenkinek.
  Ha lehetne egy kérésem.
  Bécsben vagy környékén szeretnék dolgozni,étterem konyháján, hotelben,vagy családoknál /jól főzök/vagy a
  szakmámban: női szabó.Jogosítványom,nevelőszülői
  oklevelem van.Nemrég kezdtem el németül tanulni,így még
  csak magyarul tudok. Ha valaki tudna segíteni,megköszönném.Tel: 06 70 5874589.Üdvözlettel: Hédi

 7. Üdvözlök Mindenkit!
  Mi is azt tűztük kis célul, hogy férjemmel együtt Ausztriában vállalunk munkát, melyhez én is szeretném segítségeteket kérni.
  Én alap társalgási szinten tudok németül, férjem még nem beszéli a nyelvet.
  Akár takarítást, ház körüli munkát, gondozást, stb. vállalunk, ezért amennyiben lenne valakinek ötlete, kérem jelezze számunkra.
  Férjem kútkezelő volt 10 évig, de már 3 éve területi képviselő, üzletkötő, áruterítő.
  Én irodavezető, üzletkötő, marketing asszisztens voltam, de masszőr képzettségem is van.
  Köszönöm előre is, ha valaki tud segíteni az elhelyezkedésben!
  Üdvözlettel,
  Nelli
  06-20/514-0654
  Magyarország, Csongrád megye

 8. Én még annyit fűzék hozzá, hogy attól, hogy valaki osztrák állampolgár, lehet magyar is! Namost felnőttként lehet, hogy Ausztria nem engedi a kettős állampolgárságot (ezt nem tudom), de gyerekként biztosan! Szóval ha egy vegyespárosnak gyereke születik itt Ausztriában, az valószínűleg kettős állampolgár lesz. Tehát attól még, hogy az osztrák népszámlálásban osztrák állampolgárként szerepel, egyben magyar is, a magyar statisztikák szerint.

 9. Érdeklődni szeretnék ,
  – hogy Universität Wien indít -e 0. évfolyamot külföldiek számára nyelvtanulás (szakmai nyelv ) szempontjából ,
  – az egyetemre való bekerüléshez felsőfokú nyelvvizsga vagy emelt szintű érettségi elegendő -e

Hozzászólás

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s